PU nebude v najbližšom období meniť svoju štruktúru

10.11.2003 Celý región

Prešovská univerzita (PU) v Prešove nebude v najbližšom období meniť svoju štruktúru. Vyhlásil to 6. novembra na svojej prvej tlačovej konferencii jej nový r...
Prešovská univerzita (PU) v Prešove nebude v najbližšom období meniť svoju štruktúru. Vyhlásil to 6. novembra na svojej prvej tlačovej konferencii jej nový rektor František Mihina. Konštatoval, že počet jej 8881 poslucháčov vo všetkých formách štúdia k 31. októbru t. r. je dostatočný. V porovnaní so stavom pred rokom nedošlo k úbytku študentov.

PU v tomto akademickom roku tvorí šesť fakúlt. Mihina naznačil, že vzhľadom na spomalenie a sprísnenie akreditačného procesu nie je podľa nového zákona o vysokých školách ľahké vytvoriť nové fakultné pracovisko. Najskôr a to od 1. septembra 2004 by sa mohol stať novou súčasťou PU ústav manažmentu. Pod jednu strechu by zlúčil dovedna štyri manažmentské študijné programy, realizované na dvoch fakultách PU s účasťou asi 1200 poslucháčov. Podstatné rozšírenie by mala zaznamenať aj najmladšia fakulta PU, a to zdravotníctva, mali by sa na nej začať študovať ďalšie tri študijné odbory, a to fyzioterapeut, dentálny hygienik a zdravotnícky záchranár. Na druhej strane práve táto fakulta zápasí s nedostatkom priestorov, pretože sa nepodarilo k začiatku tohto akademického roka otvoriť pre jej potreby rekonštruované priestory bývalých Duklianskych tlačiarní na Partizánskej ulici v Prešove. Stane sa tak zrejme až k septembru 2004.
Mihina, ktorý sa ujal výkonu funkcie rektora 1. augusta t. r. informoval aj o prijatí memoranda o dobrej vôli medzi ním a biskupom východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Prešove Igorom Mišinom. Najvážnejším záverom z neho je možnosť vrátenia budovy, v ktorej sídli od svojho ustanovenia v januári 1997 rektorát PU tejto cirkvi, čím by bol naplnený jej reštitučný nárok.

(jj)
 

Vyberte región